Rózsika 83 évesen is flörtöl

Nyolcvanas, de úgy pörög, mint egy huszonéves, a nyelve pedig olyan éles, mint egy kamaszlányé. Az elmúlt nyolc évtizedbe sok mindent belesűrített: táncművész karrier, világjárás, gyermekszülés, ám a gyereket a nagymama nevelte fel, majd válás, a férje elhagyta egy fiatalabb nőért. Harag helyett a két asszony összebarátkozott, összejárnak, beszélgetnek, pletykálkodnak. Majd miután negyvenegy néhány évesen nyugdíjba vonult, magához vette unokáját, akit ő nevelt fel….

Budapest egyik bevásárlóközpontjában vagyunk. Bár korábban csak telefonon beszéltünk, azonnal felismerem Rózsikát. Elnézést kér, amiért korábban nem tudtunk találkozni, de a neve napját ünnepelte „öregtyúk” társaival és egész nap süteményt sütött. Rengeteg fotót tesz az asztalra, kérdés nélkül is folyamatosan csacsog. A háttérzaj miatt alig hallom amit mond, javaslom, folytassuk a friss levegőn az interjút. Rózsika felpattan, a lift felé veszi az irányt, ahol viccesen flörtölni kezd az ott várakozó fiatal sráccal. Én jövök zavarba. Azt mondja, ne tegyem, humor nélkül az idős kor sem leányálom, és a fiúk nem szoktak megsértődni a beszólásain, értik a poénjait.

Számon tartom a koromat, vagyok, amennyi vagyok, nem tagadom le, de nem is törődöm vele túlságosan. Nézd, így néztem ki mikor nagymama lettem- mondja és elém tesz egy fényképet. – Harminckilenc éves voltam, tizenkilenc évesen lettem anya és ötvennyolc évesen dédnagymama.

Így nézett ki Rózsika, mikor nagymama lett

Negyven éve egyedül élek, de nem unatkozom. Délelőttönként, ahogy én hívom, ÖTYE Klubba (Öreg Tyúkok Egyesülete) járok, kártyázunk, majd ebéd. Az unokák is gyakran meglátogatnak. Utazni már nem szívesen utazom, negyvennégy éves koromig bőven volt benne részem, akkor mentem nyugdíjba. Abbahagytam a hivatásos táncot és magamhoz vettem az ötéves unokámat. A fiam artista volt, a feleségével a munka miatt állandóan úton voltak, a kislánynak meg állandóság kellett. Bolgár magyar koprodukció a gyerek, ma már ő is negyvennégy éves. A sors fintora, hogy a fiam helyett, akit az anyósom nevelt fel, én az unokámat neveltem fel.

Nem sokkal a visszavonulása előtt készült ez a fénykép.

Soha nem jöttem ki az anyósommal, de a fiamat imádta. Senki nem bánthatta a gyereket. Egyébként ez a mérleg: egy gyerek, egy unoka és négy dédunoka- huszonöt, huszonkettő, tizenkilenc és két és fél évesek. Három fiú és egy lány. Nagy az öröm a családban, hogy újra van egy kisgyerekünk.

Átölelnek, megmasszíroznak, takarítanak, segítenek mindenben. Féltenek, vigyáznak rám!

A férjemmel sokat dolgoztunk, több táncegyüttesben is táncoltunk, szükségünk volt a pénzre. Aztán megismerkedett egy kislánnyal, szerelem lett belőle. Mit tehettem volna? Elváltunk. Azóta jó barátságba keveredtem Évikével. Végtelenül jó ember. Ő lett az unokám keresztanyja, ünnepekkor megajándékozzuk egymást és a karácsonyt is náluk töltöm. Fura, ugye? Eleinte nagyon nehéz volt, ám az idő…

A volt férjem, decemberben lesz nyolcvanhét éves. Valójában hálás lehetek Évikének, én nem bírtam volna ki eddig mellette. Operálva van a csípője és a térde is, de a mai napig nem tudja, mi az a pihenés. Van egy kertjük, tele gyümölcsfákkal, egy hatszobás villájuk, szóval ott annyi munka van, hogy csak na.

Közös gyerekük nem született, a férjem nem akarta. Utólag már bánja, a munka fontosabb volt nekik. Nekünk is lehetett volna több gyerekünk. Ha elment mellettem, már terhes voltam. Futball csapatnyi gyereket szülhettem volna, sajnálom, hogy legalább még egyet nem szültem meg. A múlton azonban már nem érdemes rágódni! Próbálom kihasználni és élvezni azt, ami még hátravan nekem. Ha a tévében betegségről beszélnek, én bizony elkapcsolok onnan. Nem vagyok rá kíváncsi! Mellrákom volt. Ha állandóan ezen keseregnék, már nem élnék! Ha ennyit adott a sors, megköszönöm, de azért fellebbezek! Szeretnék üknagymama lenni! A dédunokám azt mondta, három év múlva szülni szeretne. Addig csak kibekkelem valahogy!

Szép volt, jó volt, elég volt..- mondja Rózsika ezeket a fotókat nézve

Ha tetszett a bejegyzés, kérlek lájkold az Olvasónaplónk facebook oldalát, illetve ezt a bejegyzést. Köszönöm!

Klikk ide: https://www.facebook.com/olvasonaplonk/

Szólj hozzá!